Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.

Nyhedsarkiv 1999

Opdateret 2011.05.03 18:44 +0200

Not available in English

December 1999

Nu er det jo start jul og selv om jeg ikke er meget for at indrømme det så bliver man grebet af det hvert år. Julen er for mig mest noget med at se og hygge sig med familien og det er jo slet ikke så tosset at få god mad og flade ud fra den stressede hverdag. Når det er jul nærmer nytåret sig jo også og i år er det så ekstra specielt med overgangen til et rundt tal - nemlig år 2000 og starten på et nyt årtusinde. Måske det kunne blive starten på noget nyt og spændende.

Som så mange andre vil jeg også gerne opsummere filmåret 1999. Jeg ser faktisk en del film - nogle gange for mange efter min egen mening, men hey - that's life.

Jeg ville egentlig havde lavet min egen lille top 10, men der sneg sig lige en ekstra film med så jeg røg op på 11. Men det gør vel ikke noget? En del af filmene er oprindeligt fra 1998, men er enten først kommet til Danmark i 1999 eller jeg har først set dem i 1999.

1. The Matrix

cover Fantastisk god film. Historien er simpelthen fremragende. Tænk på om vi slet ikke levede i denne verden? Der er ekstremt mange gode special effekter som har lagt et nyt niveau for den slags. Dette er en sci-fi action film som alle simpelthen må se. Lej den i dag.

2. Shakespeare in love

cover Er man til romantik er denne film lige sagen. Skuespillerne Gwyneth Palthrow, som den skønne Lady Viola og Joseph Fiennes som Will Shakespeare spiller begge som en drøm og kan næsten få os til at græde. Filmen har vundet 7 Oscars og det siger jo ikke så lidt. Den er fremragende. Inviter din udkårne og et sikkert hit er hjemme.

3. Fight Club

cover Denne film kryber virkelig ind under huden og overrasker noget så grusomt. Det er simpelthen en fantastisk plot der udspilles. Filmen må siges at være temmelig voldelig men der er mening med galskaben. Billedsiden overrasker med et nærmest apokalyptisk miljø og mørke overgange. Edward Norton og Brad Pitt spiller de voldelige 90'er mænd med alvorlige psykiske problemer.

4. Notting Hill

cover Har man set 4 bryllupper og en begravelse kan man også lide denne romantiske komedie med smukke Julia Roberts og ærkeenglænderen Hugh Grant. Den berømte filmstjerne Anna møder tilfældigvis den ukendte boghandler William og sød musik opstår. Kan en kendt være sammen med en ukendt? Dominobrikkerne i denne film falder korrekt og romantisk. 

5. Enemy of the State

cover Er man til konspirationsteorier er denne film lige noget. Filmen er udspekuleret og spiller på bigbrother samfundets fine tekniske finesser. Der er action, spænding og en overraskende afslutning på programmet. Will Smith og Gene Hackman spiller begge godt i denne fremragende thriller.

6. Eyes wide shut

cover Kubricks har ikke levet forgæves. Denne hans sidste film levede i hvert fald op til mine forventninger. Jeg synes bestemt ikke at den er for lang og handlingen er igen, som mange af de andre film i 1999, lidt forskruet og fremtidsagtig. Tom Cruise og Nicole Kidman spiller det unge par med problemer i parforholdet. Der skal udforskes og det bliver der - ikke mindst på den seksuelle side. Man skal ikke tro på alt hvad man ser og går man langsomt hjem fra biografen er der noget at tænke over.

7. Snake Eyes

cover Nicolas Cage kan altså bare det der med action film. Han spiller simpelthen fantastisk - også i denne intense thriller. Igen er der sammensværgelser på programmet - jeg elsker det og de giver næsten altid anledning til indviklede historier som man ikke sådan bare kan regne ud. Cage spiller den dekanter og korrumperede politimand Rickey Santoro der under en boksekamp bliver vidne til noget der ligner en sammensværgelse. Han har 14.000 øjenvidner, men ingen har set noget...

8. Zero Effect

cover Jeg har tidligere anbefalet denne film på min hjemmeside og af samme grund er den også med på min top 10 over årets film i 1999. Jeg synes at det er ærgerligt at denne film ikke blev præsenteret i biograferne. Filmen er en slags opdateret Sherlock Holmes film med Bill Pullman (bla. "Lost Highway", "Mens du sov" og "Independence day") i hovedrollen som den excentriske privatdetektiv Daryl Zero. Jeg lejede filmen - sådan lidt tilfældigt hos Blockbuster video - efter at havde læst en artikel om den i Berlingske Tidende d. 26. aug. De havde kun én kopi af filmen, så den er nok ikke så nem at få fat på. Den er både anderledes og overraskende end mange af de andre amerikanske standard film der efterhånden oversvømmer markedet, og det er lige noget der tiltaler mig.

9. Very bad things

cover En komedie så sort som kul. Hvad der kan gå galt går galt i denne film for de 5 venner der holder vild polter abend i det vilde Vegas. Man bliver langsomt og utvivlsomt viklet ind i denne sære historie som man godt kan gætte sig til men alligevel ikke kaste fra sig.

10. Saving Private Ryan

cover Det er efterhånden sjældent at der bliver lavet krigsfilm. Det kan man ikke fortænke instruktørerne i da det formentligt er svært at lave en sådan uden at forherlige det krigeriske. Steven Spielberg har dog i denne meget lange film formået at koble en nærmest dokumentarisk skildring ind i filmen, som gør den uhyggelig realistisk, gruopvækkende men også spændende. Specielt skildringen af nærkampene i byen mellem de effektive tyskere og de detroniserede amerikanske soldater er uhyggelige - ja man bliver nærmest irriteret over hvor åndsvagt soldaterne opfører sig. Saving Private Ryan er en storfilm i ordets bogstaveligste forstand.

11. Star Wars - den usynlige fjende

cover George Lucas har gjort det igen. Altså lavet en film i Star Wars universet. Som sædvanlig er der masser af special effects og marketing trommerne spillede så højt at man var nød til at tage ørepropper på. Handlingen er der ikke noget specielt i. Filmen formår først og fremmest at overleve i kraft af de fantastiske computer generede scenarier.

November 1999

Hop til Banff Mountain Film Festival. I weekenden 13-14 november 1999 på Base Camp, Holmen (København), afholdes for fjerde år i træk Banff Mountain Film Festival, hvor verdens bedste adventurefilm,  foredrag og fotoudstilling er på programmet. Jeg har ikke før deltaget, men kunne godt tænke mig at se hvad det er for noget. 

Oktober 1999

Göran Kropps bog.Jeg har netop færdiglæst Göran Kropp's beskrivelse af hans - nærmest sindsyge - rejse fra Sverige  til toppen af Mount Everest og har i den forbindelse opdateret min rejserelateret bogside med anbefalesesværdige eventyrbøger.

August/September 1999

Zero Effect videoSom man kan se på mit cv, så holder jeg meget af at se film - det være sig både biograffilm og video og jeg har netop set en rigtig god videofilm som jeg meget gerne vil anbefale. Den hedder "Zero Effect" og er en slags opdateret Sherlock Holmes film med Bill Pullman (bla. "Lost Highway", "Mens du sov" og "Independence day") i hovedrollen som den excentriske privatdetektiv Daryl Zero. Jeg lejede filmen - sådan lidt tilfældigt hos Blockbuster video - efter at havde læst en artikel om den i Berlingske Tidende d. 26. aug. De havde kun én kopi af filmen, så den er nok ikke så nem at få fat på. Den er både anderledes og overraskende end mange af de andre amerikanske standard film der efterhånden oversvømmer markedet, og det er lige noget der tiltaler mig.

Nyhedsarkiv »»