Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.

Arkiv for år 2012

Opdateret 2013.10.10 00:04 +0200 |

View the English archive

Kommercialisering af børn

Mandag 17. december 2012

Set i lyset af endnu en skudmassakre i USA sendte DR2 her til aften endnu en tankevækkende dokumentar (der dog var en genudsendelse fra 1. december). Hvorfor pokker skal DR ligge disse vigtige dokumentarfilm så sent! De skal placeres klokken 20.00 ligesom DR's egne dokumentarer.

Shop-amok, børn! efter den engelske titel Consuming Kids - The Commercialization of Childhood.

64 brugte bøger sælges

Lørdag 20. oktober 2012

Papkasse med 64 brugte bøger til salg

Jeg har en kasse med brugte bøger til salg. Den indeholder 64 bøger heraf primært spændingsbøger og krimier. Der er 17 engelske bøger. Det er primært paperbacks men der er også 7 i hardbacks (kvalitetsindbinding). Af forfattere kan bla. nævnes: Jeffrey Archer, Dan Brown, Michael Chrichton, Umberto Eco, Jean-Christophe Grange, John Grishham, Stieg Larsson og Michael Larsen.

Kassen med bøger kan afhentes og erhverves for 600,- kr. Kontakt mig hvis det har interesse.

Ketchup

Torsdag 11. oktober 2012

To af de kendte ketchup brands.

Hvad? Der er kun 55% tomater i den flaske Heinz Tomato Ketchup som står ude i køkkenet. Eller rettere 55% tomatpuré. Så hvad består de resterende 45% så af? Og hør, burde ketchup ikke bestå af over 90% tomater?

Det var hvad jeg lige studsende gevaldig over efter at havde set udsendelsen Fedt Fup og flæskesteg (6:8) på DR2 i tirsdags. Den udsendelse var lidt af en øjenåbner. Står det virkelig så grelt til med hvad det er vi putter i indkøbskurven og spiser hjemme i privaten? Ja, det gør det.

Tilbage til ketchuppen. Som så i virkeligheden jo er en sovs som åbenbart, jf. wikipedia, ikke nødvendigvis er baseret på tomater. Men jo flere tomater jo bedre er ketchuppen, ikke? Jo det skal nok passe jf. Søndagsavisens's artikel fra marts 2012 som blindtester 10 ketchupper og kommer frem til at den bedste er Kathrine og Alfreds med 73% tomatpuré. Den test viser en klar sammenhæng med mængden af tomatpuré og god smag.

På etiketten bag på Heinz ketchupflasken står - og her skal man huske, at på vareetikketter står de ingredienser i den rækkefølge hvoraf der er mest af:

Heraf må man nok konkludere, at af de resterende 45% i flasken består hoveddelen af eddike og sukker. I hvert fald i min flaske.

Fra Anne Larsens brevkasse i Søndagsavisen:

Ketchup er en kraftig antioxidant, nemlig lycopen, det har du måske hørt tidligere, lycopen er noget der udvikles, når tomater varmebehandles, og som også er i store mængder netop i ketchup. Indholdet af lycopen i ketchup er mange gange større end i friske tomater. Og optagelsen i kroppen af lycopen er optimal i ketchup. Lycopen fungerer som antioxidant kræftforebyggende.

Køb en god kvalitet, når I køber ketchup, kig lidt på sukkerindholdet, det varierer enormt, og vælg ikke den billigste variant og vælg ikke den ketchup med det højeste sukkerindhold.

Der findes også økologisk ketchup, og her netop i en god kvalitet og med et ok sukkerniveau. Læs varedeklarationer, og sammenlign, smag på varen og find et godt mærke, der bliver jeres favorit, og så spis den så med god samvittighed.

Mere:

PS. Er der forskel på tomater og tomatpuré? Består tomatpuré af 100% tomater eller er der noget andet i også? Det kunne man godt mistænke. Ellers kunne man jo blot skrive f.eks. 55% tomater på varedeklarationen.

Musik: Efterklang

Onsdag 10. oktober 2012

Efterklang er en dansk musikgruppe med et meget passende navn. Jeg har kun hørt lidt af deres musik før. Jeg kan ikke helt kapere dem. Men nedenstående video som jeg har fundet på YouTube er alligevel ret inspirende. Men døm selv. Og hør mere på deres hjemmeside efterklang.net.

Om lidt - DR1 TV-Avisen 18:30

Onsdag 3. oktober 2012

Er jeg den eneste der synes at DR TV Avisen kl. 18:30 har ændret sig i en dårlig retning? Hvorfor skal vi hele tiden have teasere - reklamer for kommende indslag - "... se mere om lidt ..." om det så gælder kommende indslag for en nyhed, sporten eller vejret. TV-Avisen er kun knap 30 minutter langt. Hvorfor ikke bare fortælle nyheden, sportsresultatet eller vejret med det samme? Så ville der måske blive mere tid til flere indslag eller måske tid til at gå bare lidt dybere ind i indslaget. Men det er måske det der er problemet. Der er måske for få nyheder? Eller de gider måske ikke at fortælle nyheder. Så åbenbart hellere lidt flere reklamer for kommende nyheder/indslag.

Jeg er specielt irritereret over at de i starten af TV-Avisen laver et oplæg med nyhedsoplæseren der nikker indforstået over til sportens oplæser som så reklamerer for en kommende sportsindslag 20 minutter efter. Der er altså for kunstigt og irriterende.

Opdateret

Eksperter

Onsdag 3. oktober 2012

Vi havde en lille snak om eksperter over frokostbordet for nogle dage siden. Der blev henvist til Martin Thorborg's videoblog Hvordan bliver man ekspert på TV? og forleden viste DR2 den Canadiske dokumentar The Trouble with Experts.

Begge to meget rammende og meget interessante. Stof til eftertanke.

Sommerferie - Bulgarien

Tirsdag 18. september 2012

Solbadning ved Albena-stranden, Bulgarien.

I år gik sommerferien til Bulgarien. Det var en længere tur på 23 dage som var planlagt med et meget spændende program. De første dage af ferien blev afholdt i byen Ruse hvor vi var en del af holdet bag Kaddara-operaoptagelsen. Meget mere om dette i en senere blogpost.

I Ruse lejede vi en bil, en flot Ford Mondeo hos www.toprentacar.bg og kørte til byen Balchik ved Sortehavskysten, hvor vi slappede af i solen og et nød et par svømmeture, bla. ved Albena-stranden. Vi kørte henholdsvis en tur til Kap Kaliakra på en flot solnedgangsaften og en tur til Aladja klostret. I Balchik var vi naturligvis også en tur i den botaniske have ved den rumænske dronning Marias lille sommerpalads fra 1924.

Efter Balchik kørte vi til de blå bjerge nærmere bestemt til bjerglandsbyen Jeravna hvor vi slappede fuldstændigt af. Vi lavede ikke mange ting end at nyde vejret og landsbyen. Vi var dog en enkelt tur til markedet i den nærliggende by Kotel og var såmænd også på en lille vandretur til vandfaldet Sini Vir ved landsbyen Medven.

Efter Jeravna kørte vil til Plovdiv, gik en tur på gågaden, fik frokost i den gamle bydel og så det gamle romerske amfiteater. Vi indlogerede os på vin og spa-hotellet Todoroff hvor vi havde vinsmagning på den lokale vin Todoroff. Vi fik også en dagstur til den flotte og den moderne vingård Enira i Bessa Valley, der bla. har lavet en fantastisk rosé-vin i årgang 2011, samt en tur til det gamle Thrakiske gravkammer i Starosel.

Efter Plovdiv gik turen til det fantastiske munke-kloster i Rila, det største kloster i Bulgarien og i øvrigt også Bulgariens største turistattraktion. Vi overnattede en nat i klosteret, hvilket var en meget specielt og dejlig oplevelse. Herfter gik turen tilbage til hovedstaden Sofia, som vi travede tyndt inde omkring centrum hvor vi så de nærliggende turistattraktioner.

Man har måske nogle fordomme ved Bulgarien og de tidligere østlande generelt, men Bulgarien viste sig fra en, synes jeg, meget positiv side. Folk var meget venlige, vejene var meget bedre end rygtet, trafikken ligeså, bilerne bestod ikke kun trabanter og æselkærer (omend de stadig forekommer) og maden var i særklasse overraskende lækker. De griller utroligt meget. Lige fra pølser, små frikadeller, svinekød, lam, squash, agurker og naturligvis de fyldte grønne/røde peberfrugter. Fetaost blev severet til stort set alt og salaterne var dejlig friske. En positiv oplevelse var min introduktion til den kolde forret Tarator. Super dejlig når det er over 40 grader varmt.

Klik ind på fotogalleriet...

Musik: Depeche Mode

Tirsdag 18. september 2012

Er du Depeche Mode fan? Så kan jeg stærkt anbefale DR P7 Mix's 7 timer lange maraton om Depeche Mode.

Netbank, NemID, Java, Mac OS X og Windows 8

Lørdag 15. september 2012

Har du problemer med at få adgang til netbanken? Virker NemID ikke? Måske på Mac eller Windows 8?

Ja, så er du ikke alene. NemID er en fælles log-in sikkerhedsløsning som er temmelig udbredt i Danmark. Den er sådan set nem nok at bruge (når den ellers virker). Men den er implementet i et programmeringsprog der hedder Java. Det vil sige, at hver gang du skal logge på netbanken, så skal din browser køre et lille Java program (som en såkaldt browser plugin). Men Java er i store problemer for tiden. Der er fundet et hav af sikkerhedshuller i Java som skumle typer prøver at udnytte (kilde). Derfor er der efterhånden rigtig mange systemer og producenter der automatisk slukker for Java på din computer eller i din browser for at sikre mod disse sikkerhedshuller. Det er jo sådan set meget fornuftig, hvis det ellers ikke lige er sådan at vi her i Danmark bruger NemID til rigtig meget, bla. til vores netbank.

Det lyder jo som hul i hovedet at lave en sikkerhedsløsning som er baseret på usikker Java!

Jeg har selv lige konstateret på en Mac-computer (Max OS X 10.7.4) at Java pr. 6. september er blevet slukket på computeren. Så når jeg prøver at logge på netbanken, så virker det ikke. Der står f.eks. bare "plugin inactive" i browseren. På nemid.nu er der også en temmelig dårlig beskrivelse af hvordan Java ikke sådan lige kommer til at kører på Windows 8 - den kommende nye version af Windows. Flere og flere producenter lukker altså for Java. Men hvad så med vores NemID og adgangen til netbanken, sundhed.dk og hvad vi ellers bruger?

Som det er i øjeblikket må du manuelt selv sørge for at dit system og browser kan køre Java. Brug Google eller spørg din lokale IT-mester hvad der skal til. Ellers fungerer NemID og netbanken bare ikke. Fra officiel hold - det der hedder DK-CERT - er anbefalingen (for tiden) at man slår Java fra (hvis det ikke automatisk allerede bliver slået fra af producenten) og kun slår det til når man skal bruge det - f.eks. ved adgang til netbanken. Men dette er altså drøn besværligt og langt de fleste mennesker kan ikke finde ud af dette. Det er en ommer.

Jeg vil opfordre til at Nets - DanID, som er ansvarlig for NemID, at de ændrer implementeringen af NemID til noget andet end Java, så vi brugere ikke har alt dette bøvl.

Link:

Musik: Panamah - DJ Blues (2012)

Fredag 14. september 2012

Solid voksen dansk musik fra Danske Panameh med Amalie Stender som sangerinden.

Musik: David Byrne & St. Vincent - Who (2012)

Fredag 14. september 2012

PS. Gaffa anmeldelse - det er vist et køb!

Ansel Adams

Onsdag 15. august 2012

Fandt (via) en gammel dokumentar fra 1958 om Ansel Adams...

Investering i Robotter

Onsdag 18. juli 2012

Jeg er overbevist om at det er en god ide at investere i firmaer der beskæftiger sig med robotteknologi. Robotter bliver stort - meget stort!

Omvendt er det en ret svær branche at blive klog på. Jeg har ikke fundet super mange gode sider på nettet, men jeg har dog alligevel fundet en liste af websider som nok er værd at følge. De er:

Og en interessant artikel:

Cool Diana Rigg

Torsdag 10. maj 2012

Jeg fandt (via) en udmærket plakat med alle James Bond's kvinder, inklusiv de to nye fra den kommende James Bond film Skyfall (2012). Min ynglings Bond film er naturligvis Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste (1969) hvor smukke Diana Rigg spiller Teresa di Vincenzo sammen med George Lazenby som James Bond. Det blev Lazenby's eneste optrædende som Bond og han blev vist skældt noget ud i sin samtid for rollen (kilde), men jeg synes de gør det fabelagtig romantisk i den film. I øvrigt er det vist den eneste Bond film hvor James Bond bliver gift! Men Diana Rigg er altså bare cool...

Diana Rigg (her i rollen som Emma Peel i 1960'er TV-serien Avengers)

PS. På plakaten er Diana Rigg desværre stavet forkert som Diana Riff!

Musik: Hannah Schneider - For the trees (2012)

Tirsdag 10. maj 2012

PS. Kan også stærkt anbefale Rosa Lux- Deep Forest Remix Radio Edit versionen.

PPS. Gaffa anmeldelse - det er vist et køb!

Musik: Talk Talk - Such a Shame (1984)

Tirsdag 10. maj 2012

Blev lige trigget af artiklen Talk Talk og den evige skønhed.

Musik: Kristina Renée - We Know No Pain Tonight (2012)

Tirsdag 10. maj 2012

Musik: Turboweekend - On My Side (2012)

Tirsdag 10. maj 2012

Musik: Alphabeat - Vacation (2012)

Tirsdag 8. maj 2012

Hvordan puster man en ballon op uden luft?

Tirsdag 8. maj 2012

Musik: Aura Dione - Friends ft. Rock Mafia (2012)

Lørdag 28. april 2012

Tja, i disse tider hvor alt bliver forbundet til internettet (og her) og robotterne overtager vores job og hukommelse er det i det mindste godt at vi har nogle venner, ikke sandt?

PS. Aura er i øvrigt dansk og du kan sikkert genkende samplingen af Suzanne Vega's Tom's Diner (1987).

Herskabslejlighed

Lørdag 28. april 2012

Hvad er egentlig definitionen på en herskabslejlighed? Er det blot et egendomsmæglerbegreb for en luksusriøs lejlighed? De associationer jeg får til en herskabslejlighed går mest på nogle grundlæggende elementer såsom store paneler, 3 værelser én suite, sildeparketgulv, højt til loftet, stuklufter, brede døre mv. Men der er bestemt også associationer til en bestemt type indretning - sådan lidt traditionelt, næsten hotelagtigt med blomstret sofabetræk, høje standerlamper, lysekroner, store borde med alt muligt krimskrams på der viser et aktivt hjem.

Jeg fandt et udmærket eksempel i fredagens Berlingske i en artikel hvor fotografen har fanget instruktøren Henning Carlsen i sit herskabshjem.

Instruktøren Henning Carlsen i sin herskabslejlighed.

Hørt!

Lørdag 28. april 2012

Dagens kronik i Berlingske Os, dem og danskheden af Lars Christiansen er bare spot on.

Fredagsspil: noitcelfeR

Fredag 27. april 2012

Politikkens Thomas Vigild har i sin spil blog nogle ofte udmærket referenser til små gratis spil på nettet. Denne ugens fredagsspil noitcelfeR er ikke helt tosset, ja faktisk ganske sjovt.

Spillet noitcelfeR (Reflection stavet bagfra).

Musik: Marcia Lisboa - Com Que Ropa (2012 & 2008)

Fredag 27. april 2012

Jeg har været en tur i Tallinn i forbindelse med arbejdet og kunne i den forbindelse nyde godt af en guidet tur i den gamle by i Tallinn. Jeg fik taget et par ganske flotte fotos og jeg kunne sagtens finde på at komme tilbage og udforske mere af byen. I forbindelse med den guidede tur kom vi forbi en udendørs restaurant som spillede noget interessant jazz og jeg fik spurgt mig frem til at musikken og sangerinden var Brasilianske Marcia Lisboa. Hun huserer åbenbart en del på de baltiske kanter; Estland, Finland, mv. Jeg fandt et par videoer med hende på Youtube og et nummer fra hendes album Nós E O Rio fra 2008. Albummet er i øvrigt genudgivet her i 2012 og kan f.eks. købes på iTunes.

Mesterlære

Søndag 15. april 2012

Jeg er i gang med at læse bogen The Shift som handler om hvordan vi (måske) kommer til at arbejde i fremtiden. Én af pointerne i bogen er at mesterlæren kommer tilbage som en vigtig undervisningsform. Én af repræsentanterne for mesterlæren er musikeren Peter Bastian, som jeg her til morgen hørte i et kort interview i radioens P2. Hvad han sagde var umådelig interessant og tankevækkende. Tankevækkende nok til at jeg har sat hans bog Mesterlære - en livsfortælling på min ønskeliste. Gyldendal har produceret en lille reklamevideo for bogen hvori man hurtigt fornemmer Bastians kontante mening om undervisning. Det drejer sig ikke om dig, men om faget!

Musik: DonkeyBoy - Pull of the eye & City Boy (2012)

Onsdag 11. april 2012

Pop fra norske DonkeyBoy ... anden og første single fra deres album Silvermoon (2012)...

Musik: Démis Roussos - Forever and ever (1973)

Tirsdag 10. april 2012

Så lykkedes det endelig. Jeg er født i 1967 i Hillerød og boede på det tidspunkt ud til en befærdet vej. En dag i 1970'erne fandt vi en pose ved vejkanten hvori der lå en stak LP plader - formentlig faldet af taget på en forbikørende bil. Én af LP pladerne har gjort et uslettelig indtryk på mig og jeg har i langt tid forsøgt at finde ud hvad det var for en LP plade og hvem der sang på den. Jeg hørte den LP mange gange og det har altså sat sig fast. Det er ikke så længe siden jeg spurgte min far om han kunne huske pladen og om han eventuelt havde den stadigvæk (i gemmerne). Jeg har længe troet at det var en sang med Charles Aznavour.

Men i dag kan jeg så sige at jeg har fundet ud af hvad det var for en LP plade og hvad for en sang det var. Det er nemlig Démis Roussos's sang (og LP af samme navn) Forever and ever fra 1973. I dag forekommer sangen at være lige lovlig sukkersød og noget hippiagtig. Men det passer jo meget godt med de glade 70'ere.

PS. Jeg må takke Rynkebys nye reklame for opklaringen.

Fermats sidste sætning

Fredag 6. april 2012

Er matematik sagen? Så kender du sikkert til Fermats sidste sætning. BBC Horizon lavede i 1996 en dokumentar udsendelse om beviset af sætningen, som du kan se her...

Musik: Lianne La Havas m. Willy Mason - No Room For Doubt (2010 & 2012)

Onsdag 28. marts 2012

Dejlig sødmefuld...

Kan også anbefale Lost & Found fra hendes kommende album.

Musik: Karmin - Brokenhearted (2012)

Søndag 25. marts 2012

Sangerinden i bandet Karmin, Amy Heidemann har en stemme som jeg synes lyder lidt henad Shania Twain.

Timberland Earthkeepers Front Country Travel Oxford

Mandag 19. marts 2012

Timberland Earthkeepers Front Country Travel Oxford

Musik: Gossip - Long Love Distance (2009)

Mandag 19. marts 2012

Jeg har været en smuttur i Luxembourg i forbindelse med arbejdet og hørte tilfældig nedenstående superfede nummer med Gossip i en taxi. Den blev spillet på radiostationen Eldorado og jeg huskede at jeg i mine unge dage hørte radio Luxembourg fordi de altid spillede fed musik...

Skiferie 2012

Søndag 11. marts 2012

Sidst jeg var på skiferie var tilbage i 2008 hvor turen gik til Les Deux Alpes og i år kunne jeg så nyde godt af den relativt ukendte destination Montgenèvre (1860 meter over havet) beliggende på grænseområdet mellem Frankrig og Italien.

Montgenèvre, Frankrig, Marts 2012

Montgenèvre er et relativt lille sted med omtrent 65 km piste, men er dog forbundet med det store 2008 olympiske område i Sestriere i Italien med i alt 400 km pister. Da det var en kort skiferie havde vi kun liftkort til området omkring Montgenèvre men kunne dog alligevel nyde et sæt pister inde i Italien. Pisteområdet passede godt til den korte skiferie.

Montgenèvre by er lille, hyggelig og har ikke det store at byde på. Der er det der skal være. Et par skiudlejningsbutikker, barer, hoteller, lejligheder, camping, parkeringspladers, liftkortkontor, skisskoler osv. Langt de fleste rejsende kommer fra de store engelske skibureauer og af de skandinaviske er her kun Sne & Snö som vi rejste med. Vi boede på chalet Boom som uden at være prangende var et okay hyggelig sted. Det bedste var nu nok halvpensionen med en god omgang morgenmad og den solide aftensmad. Det var så absolut godkendt.

Servicen ved lifterne var god og da der ikke var mange mennesker kunne vi hurtigt komme tilbage på pisterene efter af havde nydt nedturen. Et eksempel på god service optrådte da mit liftkort ikke virkede ved morgenens første lift. Kontrollanten tilbød en gratis tur op så jeg kunne komme over til liftkortkontoret og få ombyttet liftkortet. Det var der ingen problemer i, så super service. Liftkortene kunne nu godt være lidt mere holdbarer. Grunden til mit problem var at det var blevet bukket i bukserne så elektronikken strejkede.

Alt i alt en super god skiferie uden problemer og med relativt god sne vejret taget i betragtning. Du kan se et lille slideshow for turen.

Tip: Det er et must at prøve risottoen i pisterestauranten Chalet Monsoleil i Claviere i Italien.

Sådan slipper du af med din gæld - hmm jaså

Søndag 19. februar 2012

Jeg så for nyligt en annonce på Berlingske.dk som jeg kort overvejede at bringe på bagsiden, men har så valgt at bringe den her i stedet. Annoncen er et glimrende eksempel på den uskik som jeg synes er begyndt at brede sig lige lovligt meget på forskellige hjemmesider - og især på hjemmesider fra aviser herunder dem fra Berlingske Media. Uskikken består af at bringe små annoncer for skrevne undersøgelser som man skal betale for. Det er naturligvis op til folk selv at beslutte om de vil købe en sådan undersøgelse/artikel, men jeg bryder mig ikke om at de bliver reklameret for på den måde. Nedenstående eksempel "Sådan slipper du af med din gæld" er speciel grum. Ja, men får næsten lyst til at notere sig, at for at slippe af med din gæld skal du blot gøre som Berlingske - tage penge for at indrykke en annonce om hvordan du slipper af med din gæld.

Annoncen: Sådan slipper du af med din gæld

Musik: Sunny - Boney M. (1976) / Bobby Herb (1966)

Lørdag 18. februar 2012

Gør din dag lidt solrigere...

Sunny, Boney M.

Opdateret Søndag 19. februar 2012: En lille opfølgning efter havde læst lidt på Wikipedia. Hvad jeg godt viste var at Boney M. var fra Tyskland, men jeg viste ikke at de i realiteten kun var frontfigurer for den tyske producer Frank Farian. De lavede ikke musikken og som var som sådan kun hyret til at se godt ud og danse til shows og koncerter. Hvad jeg heller ikke viste var at Sunny er et cover af Bobby Hebb's sang fra 1966, som du kan se herunder.

Opdateret Mandag 19. marts 2012: Som du måske har læst på Wikipedia så er Sunny én af de sange der er lavet flest covers af. Jeg har f.eks. fundet nedenstående nummer Easy med det tyske rap+pop (raop) band Cro, som kommer med deres debutalbum til sommer (på det tyske label www.chimperator.de):

Fed video / god musik

Lørdag 18. februar 2012

Du har måske hørt Gotye - Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra) i radioen - men har du set videoen? Superfed video. Den mandlige stemme bag Gotey - Wouter De Backer - minder mig om Sting.

Opfindelsesideer #2

Fredag 30. december 2011

Flere ideer til at gøre livet lettere:

Opfindelsesideer #1

Lørdag 10. december 2011

Vi går alle med små ønsker og ideer til at gøre livet lettere. Desværre bliver de sjældent opfyldt, hverken af én selv eller af andre. Men måske ved opfinderne ikke hvad de skal skal opfinde? Men det kan jeg jo gøre bod på ved at liste et par ideer:

Nyhedsarkiv »»