Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.

Fremkaldelse af digitale fotografier

Opdateret 2011.01.20 23:28 +0100

Not available in English

Indledning

Når man som jeg har investeret i et digitalkamera så opbygger man som oftest ret hurtigt et stort udvalg af billedfiler på sin computer. De fylder godt op og kan være svære at holde styr på. Da billederne nu ligger digitalt er det naturligvis indlysende af offentliggøre dem digitalt på nettet, f.eks. i form at fotogallerier. Ofte ønsker man dog også at gøre billederne tilgængelige i et mere "bærbart" format eller måske endda sætte dem ind i et godt gammeldags fotoalbum.

Så er det at man vil have billederne ud på fotopapir. Det kan man gøre på to måder: enten ved at få dem printet ude i byen (hos fotohandler eller via en Internet print service), eller man kan gøre det selv med sin egen printer.

Hjemmeprint versus ude i byen print

Jeg har forsøgt at lave min egen opsummering af fordele og ulemper ved henholdsvis print ude i byen og hjemme, men du må endelig melde ind hvis der er ting du er uenig i eller ønsker diskuteret.

  Fordele Ulemper
Ude i byen print
 • Billigere end hjemme.
 • Bedre fotopapir og beskyttelse.
 • Nogen steder printes der filnavn på bagsiden. Det kan være rart i forbindelse med organisering af billederne.
 • Billederne skal leveres i bestemte formater for optimal beskæring. Man er aldrig helt sikker på hvad man få.
 • Langsommelig "upload" af billederne. Selv med specielle programmer synes jeg det er irriterende. Selve overførselshastigheden er der ikke meget at gøre ved, men der er flere eksempler på meget kluntede programmer til udvælgelse og upload.
 • At farvestyring i 9 ud af 10 tilfælde er en by i Rusland. Man aner ikke om det man ser på sin skærm er det der kommer ud af printeren i den anden ende. Man er underlagt hvilken operatør der har betjent maskinen, hvilket maskineri han har brugt og hvordan han har brugt det.
Hjemme print
 • Man kan printe i de størrelser man nu ønsker og inkluderer sine egne rammer mv.
 • Man har printet få minutter efter at man har "sendt det af sted" og har man sørget for at kalibrere og profilere sit udstyr så er det stort set 100 % WYSIWYG uden overraskelser hver gang. Alene det er en stor tilfredsstillelse ved at printe selv, efter min mening.
 • Er væsentlig dyrere end print i byen, pga. at man selv står for de dyre udgifter til specialpapir og blæk (som er hundedyrt i længden). Desuden koster printeren jo også lidt.
 • Printet bliver "aldrig" lige så godt som hos en professionel - men det afhænger vel af printer/papir mv.?
 • Kræver at man har kalibreret sit udstyr. Din skærm skal være kalibreret så de farver den viser matcher farverne som din printer benytter.
 • Kan være irriterende at man selv skal klippe/skære sine fotos ud af papiret (på den anden side så får man det som man vil ha' det).

Nogen tilføjelser?

Jeg synes selv af størrelsen/beskæring er ret vigtig - bla. er jeg ret træt af 10x15 cm formatet. Så hvis jeg skal lave et papir fotoalbum må billederne gerne variere i størrelse, have forskellige rammer/kanter ligesom i gamle dage. Farfars gamle fotoalbum giver god inspiration i den forbindelse.

Forbruger Information havde en artikel "Digitale billeder: Stor prisforskel - samme kvalitet" med en tilsvarende oversigt i deres nyhedsbrev februar i 2004.

I øvrigt kan jeg varmt anbefale at du kigger ind på www.digifotopriser.dk for en oversigt over priserne hos forskellige ude-i-byen prints.

Print Holdbarhed

Man skal være lidt opmærksom på hvor lang tid sine prints kan holde. Specielt hvis man selv printer afhænger meget af blæk og papirkvaliteten.

Ved Kenneth Sørensen:

"Selvtest af holdbarheden af prints: Man kan selv teste, hvis man har lyst. Lav 2 styk identiske A4 print, lad dem tørre og skær dem over i tre dele hver. Du har nu tre sæt med to identiske udsnit, A/a B/b samt C/c. Tag A, B og C og kom dem i en lufttæt plastpose og placer dem hhv. et sted hvor de får sol, et sted hvor de ikke får sol men stadig lys, samt et sted hvor de ikke får noget lys, fx en mappe i et skab. Gør det samme med a, b og c, men de skal bare ikke i plastpose."

Saml printene ind efter en 2 ugers tid og sammenlign dem. Hvis man vil fortsætte testen kan man bare lægge dem tilbage hvor de lå.

Herunder links med videre læsning om emnet:

Wilhelm Imaging Reseach - et institut som undersøger printere og papirkvaliteter med hensyn til fotoprints.
Ø http://www.wilhelm-research.com

The Fade Factor, Ink jet photos can last for years--or a few months, depending on the printer, ink, and paper. We identify the best products and deals. PCWorld.com article November 2000,
Ø http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,105461,00.asp

Format - Sideforholdet

Når man sender sin filer til den digitale print service eller gemmer dem på en CD som du giver til fotohandleren, skal du være klar over i hvilket format du vedlægger dem. Det er ikke bare fil typen (f.eks. jpeg, .tiff, .psd) der gør det men også opløsning og billedets sideforhold.

Muligheder ved "forkert" formatlevering. Følgende eksempel arbejder med et billede i sideforholdet 1.33 (3:4) og antages udskrevet på et fotopapir i normal i en standardhøjde på 10cm.

 1. Bredden kommer til at svarer til billedets sideforhold. Dette er den mest fleksible løsning. Hvis billedet er i sideforholdet 1.33 (3:4) vil bredden på et 10cm højt udprint være 13.3cm. Hvis billedet er med sideforholder 1.5 (2:3) vil udprintet være 15cm (som normalt).
 2. Der beskæres i billedet i én af følgende former:
  1. Der beskæres i øverste del af billedet (ca. 1,11cm)
  2. Der beskæres i nederste del af billedet (ca 1,11cm)
  3. Der beskæres henholdsvis halvt i øverste/nederste del i billedet (ca. 0.56cm på hver side)
  4. Der beskæres på alle sider - mere i højden end i bredden.
 3. Der tillægges hvid kant i én af følgende former:
  1. Der tillægges hvid kant til venstre (ca. 1.67cm).
  2. Der tillægges hvid kant til højre (ca. 1.67cm).
  3. Der tillægges hvid kant halv til venstre og halvt til højre (ca. 0.83cm på hver side).
  4. Der tillægges hvid kant på alle sider (hvilket betyder at selve billedet bliver mindre). Den hvide kant kan ikke blive lige bred både i længde og bredde retningen.

Af de 3 hovedformer er enten 1 eller 3 klart at foretrække. Beskæringen der fortages i form 2 kan ikke automatisk klares af andre end dig. Hvem ellers skal kunne vurderer den bedste beskæring? Hvis man ikke kan lide den hvide kant så er form 3 heller ikke særlig god.

» Ovenstående eksempler er taget fra http://foto.tdconline.dk/bestil-billeder. Bedste metode er illustreret ved første (venstre/øverste) billede (form 1) idet der ikke foretages nogen beskæring som i andet billede (højre/nederste) (form 2c).