Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.

Skiferie 1999 - Gålå (Norge)

Opdateret 2011.01.20 23:30 +0100

Not available in English

I perioden 12-20 februar 1999 (uge 7) var jeg blevet inviteret på skiferie i Gålå med familien. Transporten foregik i to biler, med udrejse via Olsobåden og hjemrejse gennem Sverige. Hvor ligger Gålå så? Cirka 270 km. nord fra Oslo, eller ca. 80 km. nord fra Lillehammer.

Opdatering 2002.02.10: Berlingske Tidende havde d. 2. februar 2002 en artikel om Gålå i rejsesektionen.

Jeg må sige at efter 3 år i træk i alperne og specielt en uge i Østrig i uge 5 så havde jeg sat mine forventer drastisk ned med hensyn terræn, pister og forhold for skiløb. Men jeg må sige at jeg er blevet glædelig overrasket over hvordan forholdende var i Gålå. De var simpelthen fantastisk - stedet taget i betragtning. Forholdende er ideelle for familier og skiinstruktørerne gør et stort arbejde for at lære de små unger at stå på ski og de lærer det jo fantastisk hurtigt. Om aftenen er der lysløjper hvor man både kan stå på ski og/eller kælke med hele familien.

Peer Gynt hytten som vi boede i direkte ud til én pist, så man kunne køre lige ind til døren.

Indretningen af Peer Gynt hytterne.

Billeder fra området

Gålå området består i princippet af to bjerge; Blåbærfjellet (1004 m) og Valsfjellet (1148 m) til alpin skiløb og så et enormt område for langrendsentusiasterne. På Blåbærfjellet ligger der en mænge hytter - kaldet Gålå hytterne og i dalen mellem de to bjerge ligger Peer Gynt hytterne.

Fra toppen af Valsfjellet. Man kan skimte stoleliften samt den røde og sorte løjpe.

Valsfjellet var perfekt som start om morgenen, hvor man lige kunne tage den blå, røde og slutte af med den sorte som opvarmning. så var man i gang. Delen der vises på ovenstående foto viser faktisk det sværeste stykke i hele området - et stykke der var temmelig stejlt og iset. Én af morgnerne havde det sneet om natten og vi var som nummer 2 på vej ned af en lækker rød piste og kunne sætte vores spor i nysneen.

Mig selv på midtvejen ned af den røde løjpe. Som kan ses er der ikke mange på løjpen og det er faktisk ret lækkert. Man kan gå ned i knæ og lege styrtløber eller du kan tage de store behagelig sving. I baggrunden kan ses Peer Gynt dalen og Blåbærfjellet.

Kim i styrløbsformation på den røde løjpe på Valsfjellet. Han kan lige skimtes som en lille sort prik midt på løjpen.

Kim på toppen af Blåbærfjellet. Lige fremme en rød løjpe og man kan tilhøjre de skiltet med visning til den famøse "Utför" løjpe. I baggrunden ses Gålå-søen og de flotte fjelde.

Liftpas eller Trollpass som det hedder i Gålå området dækker udover Gålå også Kvitfjell som der arrangeres ture til. Kvittfjell blev også brugt som styrtløbsløjpe til OL i Lillehammer i 1994.

Løjpekort over Gålå området.

Familiens Vintersportssted

Af Lene Vendelbo, Berlingske Tidende, 2. februar 2002, Sektion 4, Rejseliv.

Norge er og bliver familiens vintersportsland. Trods ivrige forsøg på også at blive ungdommens, så fungerer det buttede fjeldland bedst som ferieland for familier. Det har man indset i Gålå, hvor man både tilbyder fantastisk langrend til forældre og - efter norsk standard - udfordrende alpin til ungerne.

Vejen til Gålå

Gålå ligger 270 kilometer nord for Oslo, som man kan sejle til fra København, Frederikshavn, Hirtshals og Kiel. Desuden afgår der hver lørdag i vintersæsonen direkte bus fra Oslo Lufthavn, Gardemoen til Gålå.

Priseksempel: En familie på fire kan bo en uge i en hytte fra 3.850 krone i lavsæsonen. Hotelpriserne ligger fra cirka 800 kroner pr. voksen pr. døgn. Der er inklusiv 3/4 pension. Børn til og med fire år er gratis, mens børn mellem 5-15 år er halv pris i forældrenes værelse.

Hvis du vil videre: www.gala.no

Gålå er et familiested.

Det er hyggeligt eller som nordmændende selv siger det hjemmekoseligt - hyggeligt, som man har det derhjemme.

Både hytter og de to hoteller, der udgør overnatningsmulighederne i Gålå er i den traditionelle norske stil. De ligger med udsigt til Jotunheimen med Norges højeste fjeld, Glittertind. Mere norsk og mere idyllisk kan det næppe blive.

Langrendsløjperne er lige uden for døren, og det alpine anlæg kan man kigge over på. Det hele er stille og roligt på den afslappende familiære måde. De halsbrækkende alpinløjper lader man andre destinationer om.

Derfor har man indledt et samarbejde med de tre alpine skisportsområder Skeikampen, Kvittfjell og Hafjell for at tilbyde et mere dristigt program, så der ikke er nogen der kommer til at kede sig. Hvis man køber et liftkort i Gålå, der varer mere end end dag, kan man således frit benytte eksempelvis de olympiske anlæg fra 1994, Hafjell og Kvittfjell.

Især sidstnævnte bør kunne tilfredsstille enhver fartgal teenager, der er træt af at være på familieferie i Norge og ikke i Alperne med vennerne. Kvittfjell er således hjemsted for en drabelig sort løjpe, som man er nødt til at bøge nakken for at se en ende på den, når man står ved foden. Hvis man vælger at afprøve alle fire alpinsteder, så har man 35 hejse og 78 nedfarter at vælge imellem. Det skal dog bemærkes, at man ikke skal satse på at nå flere af stederne på samme dag, dertil er afstanden for stor på de snørklede norske veje.

I Gålå er der 16 nedfarter som spænder fra den næsten helt flade børnebakke, der er sikkert afskærmet, indtil børnene har lært de basale teknikker, hvorefter der trinvis kan bygges ovenpå med lidt sværere bakker. Desuden er der forskellige arrangementer for børnene, som afvikles hver uge. Der spænder lige fra lej i sneen til konkurrencer på bakkerne.

Flere steder bliver bakkerne krydet af de i alt 630 kilometer preparerede langrendsløjper, som binder hele Peer Gynt-regionen sammen. Omkring Gålå, der ligger 900 meter over havets overflade, er der både langrendsløjper i skovområder, så man kan være i ly for en eventuel vind og store, åbne vidder, hvis man skulle være så heldig at opleve silkeføre.

Det er især familien Norge og familien Danmark, som lægger vejen forbi Gålås to hoteller, som har knap 100 værelser eller en af de mange hytter, der ligger i området.