Hej, jeg er Michael Suodenjoki - en software ingeniør bosat i Kgs. Lyngby nord for København. Dette er min personlige hjemmeside med blog, fotografier, artikler, interesser mm.

Ski-Kickoff 2000 - Sölden (Østrig)

Opdateret 2011.01.20 23:30 +0100

View in English

I perioden 31. marts til 5. april 2000 var jeg sammen med mine arbejdskollegaer på kick-off tur til Sölden i Østrig. Der var selvfølgelig rig lejlighed til at komme ud og stå på ski og det må siges at det var en rigtig god tur.

Udover én enkelt dag havde vi simpelthen kaiserwetter og sneføringen var god; ikke perfekt men langt over middel.

Undertegnet på et billede taget fra en skilift ned over Sölden.

Transport

Transporten til/fra Sölden blev foretaget i sovebusser fra Gislev rejser. Det var første gang at jeg prøvede dette og jeg må konkludere at det ikke ligefrem er den mest behagelige rejseform. Turen hver vej tager ca. 18 timer og det er altså lang tid i en bus. Har man lange ben er det overhovedet ikke behageligt og man bliver let øm over det hele. Ved nattetide omdannes bussen til sovebus ved at sæderne lægges ned. Det bliver ikke ligefrem luksussenge der kommer ud af det og jeg prøvede at ligge både nederst og øverst. Personligt anbefaler jeg at man ligger øverst og ud mod vinduet. Der er mest plads for oven og selvom bussæderne øverst ikke er så lige som i de nederste "senge" foretrækker jeg den ekstra plads. Det er i øvrigt en rigtig god ide at have et tæppe eller sovepose med sig plus evt. en hovedpude (se også min ski pakkeliste). Har man ikke en hovedpude må man tage til takke med sædernes nakkestøtter - i denne bus ikke videre behagelige.

Sovebussen. Komfortabel kan man ikke just kalde det.

Efter at havde siddet i en bus i ca. 18 timer - selvfølgelig med diverse strækken-ben stop - kan man ikke føle sig andet en mørbanket, træt og utilpas. Inden vi nåede Sölden holdte vi ind på en lokal restaurant Edelweiss (kan de hedde noget andet?) for at spise morgenmad. Under morgenmaden havde jeg det ikke specielt godt og jeg sad nærmest og svajede i bussens rytme. Ikke nogen særlig behagelig følelse.

En positiv oplevelse ved busturen var dog at der er rigeligt med tid til at snakke med folk. Det er efterhånden en sjældenhed at der er tid til det. 

Konklusionen er at jeg til hver en tid foretrækker at flyve. Efterhånden koster det ikke mere end 700-800 kr. ekstra at flyve, men man går jo tit glip af en ekstra dag på ski, så det skal man lige have i mente.

Jeg vil dog sige at jeg ikke er afvisende med at tage med bussen for fremtiden. Det giver et godt socialt sammenhold og hvis nu bussen var lidt mere eksklusiv og luksusbetonet (mere plads, bedre senge) tror jeg at nogle af ulemperne kan fjernes helt.

Sölden området

Lad mig sige det med det samme. Skiområdet i Sölden er ikke det største og det kan let gennemkøres på 2-3 dage og det er ikke særligt svært. De sorte pister er ikke særlig svære i forhold til f.eks. de sorte pister i nogle af de franske skiområder. Området er rimeligt varieret og er stort set snesikkert idet man har adgang til Rettenbach gletscheren. De bedste områder for de mere habile skiløbere er helt sikkert de sorte pister fra Hainbachjoch (2727 moh) og ned til Hochsölden samt pisterne på Rettenbach gletscheren (3014 moh) og det bagved liggende Tiefenbachferner. I de sidste to områder vil jeg gætte på at der er mulighed for at stå på ski hele året.

Som altid i de østrigske er der hyggelige hytter oppe i terrænet. Der kan man spise frokost eller hygge sig til after-ski. I det hele taget må man sige at Østrigerne forstå hvordan man skal servicere sine skiturister. Der er moderne lifter - næsten ingen træklifter - og liftkortsystemet er smart og nemt at bruge. Der var ikke de store køer ved lifterne, men det hænger nok sammen med at det var ved at være sidst på sæsonen. 

I Sölden by ligger der adskillige hoteller heraf flere 4-5 stjernet der kan byde på det hele inkl. svømmepøl, saunaer i forskellige stilarter, massage og mudderbade. Byen er forholdsvis hyggelig og har en del after-ski steder der er værd at besøge, f.eks. Ötzi Keller. Kan man lide Østrigsk alpedisko kommer man ikke forgæves. Specielt discoversionen af sangen "Anton aus Tirol" blev meget spillet og må nærmest karakteriseres som tursangén.

I det hele taget må man konkludere at Sölden er meget velegnet til kortere skiferier. Er vejret med kan det næsten ikke undgå at blive en kanon tur.